Rigoletto


“Tragedia unei Măşti” în RIGOLETTO de GIUSEPPE VERDI

Opera Rigoletto se concentrează în jurul unui personaj care stă sub semnul măştii, al atrocităţii şi al tragediei.

Libretul operei, scris de Francesco Maria Piave, este bazat pe piesa Le roi s’amuse de Victor Hugo.

Bufonul ducelui de Mantua, Rigoletto, îşi ajută stăpânul afemeiat să îşi umilească supuşii prin seducerea soţiilor lor. Bufonul care râde de nenorocirile celor din jur devine în cele din urmă victima uneltirilor lipsite de scrupule.

În finalul operei, ducele cânta celebra arie “La donna è mobile” , plină de cinism, prin care marchează o poantă sinistră.

“Opera Rigoletto face parte dintr-o trilogie, deşi nu a fost gândită ca atare şi nu există o legătură între cele trei titluri: Rigoletto, Il trovatore (Trubadurul) şi Traviata. Dar, cronologic vorbind, anii acestor trei lucrări (martie 1851- martie 1853) au fost absolut speciali în cariera de compozitor a lui Giuseppe Verdi. Unitatea lor ca trilogie nu este dată de sens, de subiectele celor trei lucrări, ci datorită faptului că au fost scrise într-un interval foarte scurt de timp. Doi ani reprezintă un interval extraordinar de scurt pentru a scrie trei opere. Mai mult decât atât, se pare că Verdi lucra la cele trei opere în paralel; pentru mine, acest lucru este uluitor fiindcă aceste opere au extrem de puţine puncte comune din punctul de vedere al materialului muzical. Cu alte cuvinte, nu seamănă deloc una cu cealaltă.” ne povestește Tiberiu Soare.

sursă foto: ONB