Boema


“FRUMUSEŢEA ASCUNSĂ A LUCRURILOR DE ZI CU ZI”

ÎN OPERA BOEMA DE GIACOMO PUCCINI

La bohème (Boema) este o operă în patru acte cu muzica compusă de Giacomo Puccini, pe un libret de Giuseppe Giacosa și Luigi Illica, după romanul “Scènes de la vie de bohème” de Henri Murger.

Premiera operei a avut loc la Torino, „Teatrul Regio”, la 1 februarie 1896, sub conducerea dirijorului Arturo Toscanini, aflat la începutul carierei sale.

Titlul operei La bohème, cunoscută printre compozitori și cu numele Boema, provine de la titlul unei cărți scrise de Henri Murger în 1846, Scènes de la bohème. După această carte, Murger împreună cu dramaturgul Théodore Barrière, a scris și o piesă de teatru în 1849, piesă intitulată Scènes de la vie de bohème.

Așa cum ne sugerează titlul, La bohème este o lucrare care se apleacă asupra vieții boeme din Parisul anilor 1830. De altfel, la începutul partiturii este o indicație făcută de compozitorul Giacomo Puccini în care se specifică faptul că acțiunea operei se petrece la Paris în anul 1830.

Cele mai importante opere ale lui Giacomo Puccini sunt Manon Lescaut, La bohème, Tosca și Turandot.

Boema a fost considerată de către foarte mulţi specialişti ca fiind opera cea mai apropiată de perfecţiune în construcţie şi expresie muzicală.

Ideea centrală a operei este, de fapt, melancolia provocată de scurgerea timpului, nostalgia cu sensul grecescului νόστος (nostos)”, ne spune Tiberiu Soare

sursă foto