Tiberiu Soare


STUDII

Născut la București în 1977, Tiberiu Soare a urmat cursurile Liceului Militar de Muzică “Iacob Mureșianu” din București pe care le-a absolvit în anul 1995 ca șef de promoție.

Este absolvent a două dintre Facultățile Universității Naționale de Muzică din București, cea de dirijat – clasa profesorilor Ludovic Bács și Petru Andriesei, precum și cea de interpretare muzicală – tubă – clasa conf. univ. Ion Popescu. S-a perfecționat apoi în cadrul Studiilor aprofundate – secția dirijat orchestră cu Horia Andreescu și a urmat cursuri de măiestrie susținute de dirijorii: Alain Paris și Adrian Sunshine. Preocupat permanent de îmbogățirea cunoștințelor muzicale, Tiberiu Soare, a participat și la cursul de compoziție predat de Dan Dediu la aceeași Universitate.

Anul acesta, Tiberiu Soare a fost decorat cu Ordinul Coroana României în grad de Cavaler, distincţie acordată de Familia Regală a României.

ACTIVITATE PROFESIONALĂ

Își desfășoară activitatea muzicală ca dirijor din 1999, aparițiile sale în fața publicului obținând, pe lângă aplauze, aprecierea unanimă a criticilor de specialitate și a colaboratorilor.

A dirijat orchestrele Filarmonicilor din Târgu-Mureș, Brașov, Craiova, Satu Mare, Ploiești, Constanța, Bacău, Botoșani, Orchestra de Cameră Radio și Orchestra Națională Radio. Totodată, a realizat numeroase turnee în Ungaria, Suedia, Bulgaria, Israel, China, Germania şi Elveţia.

Între 2002 și 2006 a activat ca profesor asociat la Universitatea Națională de Muzică din București – secțiile de muzică de cameră și operă.

În 2005 a devenit dirijor al Operei Naţionale Bucureşti, unde a debutat cu baletul Spărgătorul de nuci de P.I. Ceaikovski.

Din ianuarie 2007 pâna în septembrie 2008, Tiberiu Soare a coordonat Studioului Experimental de Opera și Balet “Ludovic Spiess” înființat în cadrul Operei Naționale București.

În 11 septembrie 2010 Tiberiu Soare a fost invitat să dirijeze primul său concert la pupitrul London Philharmonic Orchestra alături de soprana Angela Gheorghiu. A urmat o serie de apariții alături de Suedwestfallischen Philarmonie în sala Filarmonicii din Essen (Germania) și Filarmonica “George Enescu” la Muscat, capitala Sultanatului Oman. Pentru stagiunea 2012-2013 a fost deja invitat să dirijeze la Salle Pleyel (Paris) un concert cu Orchestre National de l’Ile de France alături de soprana Angela Gheorghiu.

În noiembrie 2011 a început colaborarea cu prestigiosul ansamblu de muzică nouă “Kammer Ensemble N” din Stockholm.

Din vara anului 2012 este dirijor principal al Orchestrei Naţionale Radio.

PROIECTE

  • FUNDAŢIA CALEA VICTORIEI

Tiberiu Soare este colaborator de nădejde al Fundaţiei Calea Victoriei din anul 2008 (este unul dintre primii lectori ai fundaţiei, alături de dl Neagu Djuvara, Petre Guran, Mihail Neamţu, Ştefan Vianu şi alţii).

În 2008 – 2009 a susţinut cursul în 10 şedinţe CUM SĂ ASCULTĂM MUZICA, care s-a dovedit a fi un mare succes, făcând salonul fundaţiei neîncăpător.

În anul 2010 şi 2011 a continuat să susţină conferinţe în cadrul fundaţiei pe diferite teme muzicale.

În anul 2012 a lansat seria de conferinţe interactive, iniţiate de fundaţie şi găzduite de Opera Naţională din Bucureşti: PENTRU CE MERGEM LA OPERĂ?, proiect care s-a bucurat de o mare popularitate.

În martie 2014 lansează împreună cu Fundaţia Calea Victoriei cartea “Pentru ce mergem la Operă?“, ce cuprinde transcrierea (suportul de curs) al conferinţelor din 2012-2013. Fondurile rezultate din acest proiect sunt direcţionate către susţinerea bursierilor (a tinerilor care participă gratuit) la cursurile umaniste ale fundaţie, precum şi pentru realizarea proiectelor muzicale pentru tineri din cadrul FCV.

  • MOZART ROCKS

A dirijat primul concert “Mozart ROCKS” din Bucureşti, la Sala Radio (2008) şi concertul “Mozart ROCKS 2009” de la Sala Palatului (2009). Un an mai târziu, dirijează Orchestra Filarmonicii “George Enescu” în cadrul evenimentului “Mozart ROCKS 2010”.

PREMII

A obţinut trei premii consecutive la Concursul Naţional de Interpretare instrumentală (1993, 1994, 1995) .

În 2003 a obţinut Premiul Criticii Muzicale pentru aportul său în cadrul proiectului Traviata150 de ani.

În 2006 revista Actualitatea Muzicală i-a decernat Premiul pentru cea mai convingătoare prestaţie a unui tânăr interpret în urma activităţii sale din stagiunea precedentă.

Tot în 2006 Fundația “Anonimul” l-a desemnat ca reprezentant al domeniului muzical la secţiunea „Tineri artişti” pentru finala marilor premii Prometeus.

În 2011 dirijorului i-a fost acordat Premiul Uniunii Artiştilor Interpreţi din România în urma realizării premierei spectacolului “Oedip” de George Enescu la pupitrul Operei Naţionale Bucureşti în cadrul Festivalului Internaţional “George Enescu”, ediţia 2011.

În 2012, primeşte Premiul de Excelenţă din partea Fundaţiei Calea Victoriei, premiu acordat celor mai de seamă lectori ai fundaţiei (Georgeta Filitti, Adina Nanu, Neagu Djuvara, Vintilă Mihăilescu, Andrei Pleşu).

În martie 2013, îi este oferit Premiul pentru Muzică în cadrul celei de-a XIII-a ediţii a Galei Premiilor Radio România Cultural.

În iunie 2013, proiectul “Pentru ce mergem la Operă?”, gândit de Fundaţia Calea Victoriei împreună cu Tiberiu Soare, este premiat în cadrul Galei Societăţii Civile 2013, secţiunea “Artă şi cultură”.

DISCOGRAFIE

Romance – Orchestra Naţională Radio, Tiberiu Soare, Ruxandra Donose (2014)

George Enescu- Simfonia a II-a op. 17 în La major – Orchestra Naţională Radio, Tiberiu Soare (2013)

O, ce veste minunată! – Colinde româneşti” – Angela Gheorghiu, alături de Orchestra Naţională Radio (dirijor Tiberiu Soare), Corul Naţional de Cameră Madrigal (dirijor Virgil Popescu) şi Corul Accoustic (dirijor Daniel Jinga) (2013)

Schumann & Liszt – Ophelie Gaillard, Delphine Bardin, Tiberiu Soare (2012)